欧洲新闻 - 鸽论

优秀赛鸽眼栉膜研究——荷兰文版

发表时间:2012-09-26 16:53:01   浏览数:25913   转到我空间  分享到随写  分享到鸽友社区
荷兰文版—优秀赛鸽眼栉膜研究          作者:冯里欧

De onderzoek van 
de Pecten oculi van postduiven
( schrijver: Leo Feng )

 Elke soort van theorie begint altijd met een vermoeden. Het is alleen door meerdere malen controles te doen, kan er een juiste conclusie worden behaald.


A
 Door stage te lopen met dhr. Hongquan Sun, een meester in duiven ogen kwalificeren in China. En mijn onderzoek over 5 jaren heb ik meer dan 100 duivenhokken bezocht in Belgie en in Nederland, heb ik 2307 postduiven geobserveerd. Ik geloof dat alle top duivenfokkers  en postduiven een unieke eigenschap uitten in hun pecten oculi. Vanwege dit heb ik deze proefschrift geschreven met aantal feitelijk informatie. Het doel van deze conclusies is om met andere mensen, waardevolle informatie te delen en te leren. Postduiven fokken en certificeren zal door middel van het onderscheiden van de verschillende rassen en hun eigenschappen van deze duiven o.a. hun zoek vermogen, snelheid, afstand en behendigheid. Het houden aan bepaalde regels van fokken en certificatie zal minder fouten opleveren tijdens het fokken.

 Methode; stel de vergroting op 20x op de spleetlamp. Gebruik 1 hand om de duif vast te houden, en probeer hem stil te houden. Met de staart omhoog en hoofd naar beneden onder een hoek van 45graden. Gebruik met de andere hand om de duivenhoofd stabiel op een afstand van ongeveer 3 a 4 cm te houden van de spleetlamp. Daarna gebruik de hand die het hoofd vasthoud de hoek en afstand van het hoofd te bepalen, om zo het licht van de spleetlamp in het oog kan bereiken via de opening van de pupil om zo de netvlies te kunnen zien met de superior epitheel van de pecten oculi.


 Diagram1;
 Pupil=  pupil
 Pecten culi= choroids
 Retina= netvlies
 Vitreous humour=  achterste kamerwater


 A. Pecten Oculi Lamella


 Diagram2;
 Comb stem= de stam
 Comb vein= de ader
 Comb head= het hoofd
 Comb tail= de staart
 Comb leaf= het blad
 Background= achtergrond

 Gouden lamella- het gehele lichaam van oranje-geel van kleur, soms bruinig, normaal met glanzende lijnen. Dit zien we met gemengd fokken. Doormiddel van hoge kwaliteit ras of inteelt te laten paren met elkaar. 
 ( zie diagram 3)

    
 Uitleg: Gouden lamelle is van top kwaliteit. De pecten oculi bestaande uit; het blad en de stam en met de randen als derde onderdeel ervan. De stam vertoond scherpe randen, drukkend op de gerangschikte bladen. 
 De oranje ( beige) gekleurde lamella is zuiver en doorschijnend, vaak aanwezig in gouden fokkers. Het kan de kwaliteit van de postduif verbeteren, voornamelijk hun uithoudingsvermogen. 
 Bruinige en donker gele zijn relatief dof van kleur, en sommige overlappen de kleuren zelfs van licht naar donker en van dof naar glanzend waardoor er geen kleuronderscheiding is. 
 Ongeacht de kleur, de gehele lamella is van 1 kleur. Het lijkt dat het bedekt is met een wazige gouden stof en vlekken. Maar vergeleken meer van de blad kleur dan andere.

 1. Silver lamella- het gehele lichaam is blauwgrijs van kleur, met een grote gedeelte blootgestelde zenuwen. Diegene met witte glazuur op de bladen heten “de kerstbomen”. Duiven met zulke kenmerken zijn allemaal kwaliteit gefokte, voornamelijk top klasse inteelt.
 ( zie diagram 4)


 Uitleg: in veel gevallen, bladen en stammen zijn niet van dezelfde kleur. Ze hebben verschillende kleuren maar met de oppervlakte geglazuurd. Sommige lijken wazig met glanzende lijnen en randen.

 2. Bronzen lamella- de kleur bestaat uit verschillende kleuren bruin, meestal gevonden bij kruisfokkerij van betere kwaliteit duiven.
 ( zie diagram 5)


 Uitleg: De lamella vertoond glanzende lijnen. Omdat het niet van de homozygous genotype is, is de DNA meer ingewikkeld en is het fokken ervan minder waardig dan de gouden of de zilvere lamellae. Fokken ervan vergt ook meer techniek en ervaring.

 3. Grijze lamella - De gehele lichaam is donker grijs van kleur met verschillende lichttinten, een paar verschillende tinten maar (zie diagram 6).

    
 Uitleg: voor beide inteelt en kruisteelt kunnen deze kleur hebben, maar vaak zijn ze van gemengde lijnen. Zij vertonen hoge vliegsnelheden tijdens zonnige dagen en relatief hoge behendigheid, maar sommige vertonen een beetje nervositeit.

 Conclusies:
 1. De kleur is van belang voor het bepalen van kwaliteit van duif.
 2. De lamella heeft 1 kleur tint- rasdier, top kwaliteit.
 3. Lamella die zuiverheid en helderheid vertonen-  gezond
 4. Lamella is slank van vorm- hoge snelheid.
 5. Lamella is kort en breed van vorm- stabiliteit, gemiddelde snelheid.
 6. Lamella is convex of gedeeltelijk convex van vorm- erfelijkheid is relatief meer in het belang.
 7. Pecten oculi die vaak trillen- energiek, behendigheid.

 B. de ader
 De aders zijn blootgestelde hersenzenuwen. Duiven met zilverige witte of gele aderen zijn van perfecte kwaliteit. Als ze ver van huis zijn, zijn hun reactie tegenover het aardse magnetisme, atmosferische geur, zonnestraling, geografische en landkenmerk meer stabiel en daarom meer precisie in hun coördinatie en orientatie.( 7&8)


 Diagram 7&8
 Dot= vlek
 Dust= stofdeeltjes
 Frost= glazuur
 Line= lijn
 Ridge= richel

 1. Richels kunnen overal langs de middellijn van de lamella en erboven voorkomen, wat de vorm van vlekken of lijnen kunnen hebben. Hun  lengte, breedte, dikte en kleur kunnen verschillen. Sommige kunnen zich over de gehele lengte bevinden, andere alleen op het hoofd, midden of staart gedeelte.
 2. Lijnen kunnen overal op de lamella, in het wit, grijzig wit of licht geel van kleur.
 3. Stofdeeltjes als sterretjes, kunnen overal op de bladen bevinden; het aantal kunnen variëren.
 4. Vlekken zijn als glanzende fragmentjes overal op de lamella; het aantal varieert en de kleur is hoofdzakelijk goud-geel of wit.
 5. Glazuur zijn blootgestelde zenuwen, lijkt op bevroren ijs op de lamella en de bladeren; aantallen verschillen zonder enige redenen, de meeste lijken op mist.

                                                                                                                                    
 Conclusies:

 1. De aanwezigheid van de richels, lijnen, stofdeeltjes en glazuur kenmerkt de kwaliteit van de postduiven; aanwezigheid is beter dan afwezigheid, helderheid is beter dan wazigheid en meer des te beter.
 2. De aanweigheid van glazuur of mist in de lamella is goed voor paren. En in de staart, voor wedstrijden.
 3. Het beste is dat het in de staart zit, omdat dat het geheim is om wedstrijden te winnen.
 4. Stofdeeltjes en vlekken zijn (mindere) een vorm van glazuur, thans hun waarde en kwaliteit zijn van mindere eigenschappen.

 C. De Bladen
 1. Een hogere kwaliteit blad lijkt op een bloem, rozig en bedekt met glanzende vlekken. De bladen zijn  dik en waar de lamella en het blad bijeenkomt, zijn  ze sterk en stevig.
 2. Het blad is puntig (scherp) in vorm met een kegelvormige einde, welke de eigenschap is van potentiële wedstrijd duiven; hoge dichtheid geeft vaak een goede midden-lange-afstand duiven aan.
 3. Duiven met bladen die de ronde vorm hebben, zijn van lange-afstand categorie.
 4. Lang en ronde bladen geven een grote uithoudingsvermogen aan.


 Conclusies, eigenschappen voor voortreffelijkheid en snelheid:

 1. Slank, ongeveer van dezelfde breedte van top tot teen.
 2. De pecten oculi lamella gericht naar het gebied van de overgang naar het blad lijkt op een ladder.
 3. Als de aderen op de lamella uitsteekt, kleurt haar lengte, breedte, dikte, helderheid of dichtheid de ader blauwgrijs.
 4. Als de bladen dik zijn met glanzend pastel kleurige vlekken zoals bloemen, dan zijn ze de beste van hun soort.
 5. Het aantal van de bladen kunnen ongeveer aangeven hoe geschikt de afstand is voor de postduif.

 D. Het Hoofdeinde

 Het hoofdeinde bevindt zich op de lagere gedeelte van de pecten oculi (op de hoek). Dit gedeelte is meestal plat en breed. De bladen zijn relatief dik en goed ontwikkeld. Wanneer de goede kenmerken zoals glazuur, lijnen of stofdeeltjes in de lamella of op de bladen bevinden, zal het paren vermogen beter zijn. Deze gebied noemen wij ook als het paren gebied.


B
 E. De Staart
 Tegenstrijdigheid bestaat tussen voortreffelijkheid en het gemiddelde. De details en algehele vorm geven de kwaliteit van de postduif aan, o.a. hun erfelijke zoekvermogen, snelheid, afstand en behendigheid.

 Verstel de vergroting op de spleetlamp naar 5x of 6x voor observatie;

 1. De staart bevind zich aan de top gedeelte van de pecten oculi (het posterior cerebal gebied), bezet ongeveer 1/6 deel van de pecten oculi. Dit gedeelte van de lamella is normaal minder breed, sommige verschrompen tot kleine, puntige vormen met teruggetrokken, gerangschikte bladen. Deze variatie is zeer speciaal, maar het geef alleen aan hoe goed de kwaliteit van de postduif is.
 2. Als de bladen glazuur vertonen op de staart gedeelte, is deze van uitstekende broed.
 3. Als bij de kegelvormige einde van de staart, er dichtbevolkte kleine zwarte punten en minuscule zijden haartjes aanwezig zijn op de donker-grijzige stam bevinden, zijn dat de zenuwen. Voor de zenuwen gelden ook, hoe meer des te beter, helder kleuren boven doffe kleuren. Waar de bladen zich hechten ook dichtbevolkt zijn met punten, de kwaliteit zal dan nog beter zijn.
 4. Bij de kegelvormige einde van de staart, mag de stam niet steil en onregelmatig of gekruld zijn op de top, anders geeft dit een mindere kwaliteit aan. Deze zal zo snel mogelijk worden verwijdert. 
 Zie diagram.


 5. Gevormd als een lucifer kop. Deze zie je bij postduiven van top fokkers. Zie diagram.


 6. Gevormd als een metalen rasp. Dit is meer voor midden-lange afstand duiven fokken dan voor deelname aan wedstrijden.
 Zie diagram

 7. Gevormd als takken. Dit geeft tegenstrijdige wedstrijd resultaten aan; beter voor paren als ze de kenmerk  gouden of zilveren lijnen hebben.
 Zie diagram


 8. Gevormd als een toren. Dit geeft een constante midden-lange afstand, kenmerk van een goede postduif en fokker aan. 
 Zie diagram


 9. Gevormd als een kegelvormige touw. Een kenmerk van een lange-afstand postduif.


 F.  aantekeningen voor paren
 1. Het verkrijgen van hetzelfde kwaliteit nageslacht, moet je proberen te paren met dezelfde mogelijk pecten oculi, gesloten lamella vorm en symmetrische ogen.
 2. Een van de paren is een allround top klasse en de andere een gedeeltelijke top klasse. De bedoeling ervan is proberen de nageslacht op bepaalde aspecten te verbeteren of zelfs beter te maken dan de ouders, zoals beter tegen slechtere weer te kunnen vliegen. Probeer een bruine lamella en een gelige of een rode gemengde paar te laten paren.
 3. Om de vliegsnelheid te vergroten, paar een met glanzende lijnen en een met langere glanzende lijnen.
 4. Paar een met scherpe bladen met een ladder vormige blad; let op dat de bladen wel mooi gerangschikt zijn.
 5. Erfelijkheid is de meest effectief met witte glazuur en lange glanzende lijnen, deze kunne met elke andere type worden gepaard. Nageslacht welke pecten oculi niet de verwacht 80% behalen of te ver van de verwachting zijn moeten zo snel mogelijk worden afgebroken, wanneer mogelijk “gerepareerd” worden.
更新时间:2012-09-26 16:43:40
免责声明:本网凡是由用户发布的文字、图片、音视频等资料,其真实性、准确性和合法性由信息发布人自行承担,并负法律责任。赛鸽资讯网不提供任何保证,并不承担任何法律责任。
评论列表
用户名: 密码:     立即注册


    2012-10-05 16:00:04
胡氏批语:有人说过,养鸽子的人都在看鸽眼,没人不看鸽眼的,说欧洲人不看鸽眼肯定是假话,关键是看不懂鸽眼的人是绝大多数,那就让他们继续抽鸦片昏睡去吧,那样他们才能得到最大的安慰。但是能从鸽眼中看出鸽子好坏的绝对是高手,我们宁可相信鸽界有高手,这样才能不断提高我们养鸽子的乐趣和提高我们的竞赛水平。
    2012-09-28 23:10:06
我国鸽界缺乏学术研究气氛、缺乏潜心研究信鸽之人!
    2012-09-28 17:09:22
亲爱的鸽友:大家好!非常感谢浏览我的讨论文, 在这里您可以了解到赛鸽,眼底栉膜(视网膜)存在其特有的品质特征。 借用这个平台,把我的文章展示给您,鄙人感到非常荣幸和骄傲!目前国内外关于对鸽眼栉膜的学术研究报告,交流的文章不多。造成运用此理论的人,可能在之前的操作上出现过偏差,而得不到很快的论证,这是一件非常遗憾的事情。我提议在荷兰成立一个国际化的《信鸽眼睛科学研究所》。希望国内外的有志之士支持参加,其目的是通过学术研究,作出赛鸽、种鸽可操作的计量标准,来指导引种过程和信鸽运动。相信《信鸽眼睛科学研究所》对广大鸽友具有较高的使用价值。如果能给您带来快乐和信念的话,填好您的邮箱地址,和您“赛鸽栉膜研究的文章”与我联系fenn_568@hotmail.com我会把关于研究所的消息及时地发到您的邮箱里!
    2012-09-28 15:46:56
英文版,翻译文字会更清楚些。点击进入阅读:英文版—优秀赛鸽眼栉膜研究
    2012-09-28 11:32:07
信鸽本身有着神奇的一面,对于好的种鸽、赛鸽而言每位养鸽人都有这自己的经验之谈,赛鸽栉膜研究对养鸽人有着一种巨大的吸引力。能更详细的了解信鸽。受益匪浅!!!!支持、支持!!!!
    2012-09-28 10:16:49
太好了,希望冯里欧老师多发表一些文章。英文版能看懂就好了。跟中文版不一样。。。
    2012-09-27 20:02:15
受益匪浅
    2012-09-27 19:42:19
重要点评--优秀快速的特征: 1、栉膜板适中,但宽度上下基本一样,栉膜整体有节奏性的抖动。 2、栉膜板面上的栉叶,尖圆锯齿状。 3、栉脉线长、宽、厚、亮、或系干老黄金板。 4、栉叶饱满且有粉色亮斑点,像花模样的最快。
    2012-09-27 19:04:10
学无止境,有容乃大,受益匪浅,向您致敬
    2012-09-27 18:54:15
文章内容简单翻译如下:
    2012-09-27 18:47:32
金板为顶级,栉叶和栉干分为两层,有脊的为三层。栉干的边缘呈锯齿状,压在下面的栉叶上,大多排列整齐。橙(杏)黄色的板面清晰明亮,大多数是黄金种鸽,能改良赛鸽的品质,特别是耐翔方面。酱黄和深黄色的比较暗,也有前后不一致的,由深变浅由暗变亮丽的。不管颜色深与浅,板面颜色从头至尾是通体颜色,看面板,像有模糊的金粉星星点点洒在表面,其栉叶呈腥红色彩的比较多。
    2012-09-27 18:43:30
  优秀与平庸存在着差异。细节及整体形状反映了,赛鸽品质即归巢,速度、距离、敏锐的遗传。 1,尾位于栉膜上部(脑后方),占整个栉膜的大约六分之一,这部分的栉板一般比较窄,有的收缩成细尖状,栉叶也随之收缩,外形变化大,集中反映着赛鸽品质的信息。 2,栉尾的栉叶如出现挂霜现象,是顶级好种鸽。 3,栉尾尖处,灰黑色细小的筋干上布满了密密麻麻的小黑点和极其细微的丝毛,即视神经。视神经(密密麻麻的小黑点和极其细微的丝毛)密集的比稀疏的好,周边颜色明亮的比暗淡的好。如栉叶与栉叶连接处都布满了麻点时,其品质更好。
    2012-09-27 18:38:19
配对注意事项1,尽量以栉膜类形相似的配对,板形接近,左右眼对称,以期待复制出品质相同的后代。 2,有一方是全面优秀的与另一方是局部顶级优秀的配对,目的要使后代在某一方面强化或超越父母,例如:要抗恶劣天气,由棕板配偏浅黄的,或偏红的相互配。 3,要加快速度时,要金板的与带亮长线的相配。4,栉叶锯齿形状,注意找排列整齐有序的互配。 5,挂白霜带亮长线的遗传最好,可任意选择配偶。 6,后代栉膜达不到80%水准的,或与期望值相差太远的,及早拆开重新配对。
    2012-09-27 18:33:42
结论: 1,板面的颜色呈现的是,赛鸽其品质的连锁反应。 2,板面颜色单调——血统纯正、品质则优良。3,板面清晰明亮——健康。 4,板形窄、长——(像黄的牛脊梁背)定向好、速度也会快;有亮线或霜的,是种鸽、也是好赛鸽。 5,板形宽、短——稳定、速度一般。 6,板面凸起或局部凸起——遗传比较好。 7,栉膜整体抖动频繁——活力大、敏锐,速度快。
    2012-09-27 17:30:16
我可以明确地告诉大家:1,不承认鸽眼学的人,是因为他研究不透鸽眼。2,“否定它”那么赛鸽的进化将从何谈起?从何甄别?3,我身在欧洲知道这里的鸽友,没有停止过对鸽眼的研究。4,对鸽眼的研究,比对羽色的研究要有益的多,5,怕别人对鸽眼的研究的人,他家的鸽子一准有问题。
    2012-09-27 16:58:07
有人云:“本人将近二十年前就对赛鸽栉膜作了长七八年不间断研究,所得结果证明对鸽子鉴定无意义,不准确,栉膜结构,质地各方面好的用来育种无价值的事例很多,也浪费了本人很多养鸽光阴,错过很多有育种价值切无好栉膜的好种源,今年六月份本人在成都就栉膜此问题和高王宏老师谈讨过,他也否定其真实性。以我个人见解也许有很多人持怀疑态度,时间将会证明一切,望广大鸽友作为一种参考就好,不可全信,相信接下来会有更多研究栉膜的鸽友站出来否定它'。 这种所谓的“学术争鸣”,徒增口业,实无益于学术。施用此类文字者, 意在贬损他人,其实恰足以自贬。那么是否只能褒奖人物,甚至《研究栉膜》招致不良风气,评人之失,揭人之恶亦不敢让,盖此乃吾人社会责任之所系,“岂因祸福避驱之”?那么学术进步乃至社会之文明进步将从何谈起?我劝你学老师的长处,不要学其遗憾之处。海纳百川固然大,但也有藏污纳垢的遗憾。比海更大的是什么,人之心也。而人心岂可以藏污纳垢乎?
    2012-09-27 13:53:36
用多国语种向世界鸽坛展示自己的经验于研究成果的!
    2012-09-27 13:09:08
用多国语种展示自己的经验与研究成功的世界鸽坛,冯先生应该是世界第一人,值得鸽界赞赏推崇,至于一羽赛鸽怎么样才算好,怎么样才能飞好,研究赛鸽眼睛首先是第一位的,也是鸽界争论的最核心,反眼论,推眼论,针锋相对,好与不好,让事实说话吧!
    2012-09-27 10:27:57
 任何一种学说,起初都源于假说。黄镇参先生被称为鸽眼大师就是以鸽眼为研究对象。亞洲鴿聯副秘書長、资深台湾鸽人,著名的“黄氏认证生命现象解码机应用系统”(“黄氏认证”)创始人黄镇参先生就是以对賽鴿眼睛的研究提出了黃氏認證理论。  养赛鸽的没有不看鸽眼的。对眼砂研究及就不同眼砂的配法也仁者见仁、智者见智。何謂 “黃氏認證”?  “黃氏認證”全名黃氏生命現象解碼及應用系統”,是一種利用鴿眼來分析鴿子生理特質的方式,並利用黃鎮參先生設計出的特有工具(電腦軟體)來說明賽鴿在環境中的表現情況。 “黃氏認證”簡單地說就是,黃鎮參先生觀看鴿眼再配合電腦快速的運算能力給予鴿子的特質做出解析與認定,就如同一張鴿子的身份証。利用這張特質身份證,在競翔比賽上,可以知道賽鴿的競翔能力高低;或是利用這張認證來選擇適合的參賽環境、季節、速度、距離等;在育種上,亦可做為選配與提昇下代幼鴿競翔能力指數的參考。 时代名鸽专访 - 关于黄氏认证 - 黄氏认证(HLDAS)2008-06-28《赛鸽天地》上传《鸽眼大师黄镇参先生访谈纪实》。 时代名鸽专访 - 关于黄氏认证 - 黄氏认证(HLDAS)。网上及杂志均可见。  黄镇参先生与笔者对大陆与台湾两岸对飞曾与王伟克先生有过探讨(见《再谈海峡两岸赛鸽对飞》一文)黄镇参先生与笔者之表兄均居台北。  我对鸽眼无研究。但从黄镇参先生严谨的作风判断:以鸽眼为研究对象的“黃氏認證” 对研究鸽眼是有贡献的。试问:在无科研机构的中国鸽界,有多少潜心研究信鸽之人? 任何一种学说,起初都源于假说,需要通过实践检验。因此,现否定赛鸽栉膜研究是欠妥的。
    2012-09-27 9:02:37
不论是搞科学研究、学术研究,还是个人钻研心得,都要有勇气和信心将自己的研究成果公布出来、让大家是评论、论证、辩论,事实和时间会证明一切的!这样才有进步和发展,艺术界讲究百花齐放、百家争鸣;鸽界缺乏的就是这种有勇气和信心的人!至于固步自封、旁边看笑、胆小怕嘲弄的人,吾向来不敢苟同和盲从!
    2012-09-27 7:33:31
冯老师,您的精心力作,研究的结果论证,想推广给大家非常好,可是你还不了解鸽界吗?不是你所想,懂得 人不说你精明,不懂的人说你是眼科专家,口水砖头砸向您,您只能是枉费心机,须有徒劳!鸽界本身岑差不齐,素养高低不等 ,与其这样不如观景喝茶!好好演绎自己的爱鸽!
    2012-09-26 18:26:53
  其本文结论旨在“抛砖引玉”。任何育鸽、鉴鸽手法都离不开了解其赛鸽家族,及其性状的遗传即: 归巢、速度、距离、敏锐的前提下才能进行。如果将某种育鸽、鉴鸽孤立的脚本,当做定侓来执行的话,那有可能会出现错误。   任何一种学说,起初都源于假说,通过无数次的反复验证,才能得出正确的结论。